Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Μένουμε... Ελλάδα και το χειμώνα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ - ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ
Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος νομός της Ηπείρου, γεμάτος μαγευτικά ορεινά καταπράσινα τοπία. Εδώ και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης μένει ευχαριστημένος, καθώς διαθέτει σπάνιες φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα. Οι λάτρες των χειμερινών σπορ θα ενθουσιαστούν με το γραφικό Μέτσοβο, το οποίο εκτός από τα ονομαστά έργα χειροτεχνίας που παράγει διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο στο Καρακόλι και στον Προφήτη Ηλία. Ξεχωριστής γραφικότητας είναι τα ξακουστά Ζαγοροχώρια, 46 συνολικά, γνωστά για την καταπληκτική αρχιτεκτονική των σπιτιών τους και σκορπισμένα στα βουνά βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων μέσα στην πλούσια βλάστηση από δάση με πεύκα και έλατα. Στην Δωδώνη συναντάμε τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο με το αρχαίο Θέατρο και το Μαντείο, το οποίο ήταν δεύτερο σε σπουδαιότητα στην Ελλάδα μετά από αυτό των Δελφών. Στο μέσον περίπου του νομού και στις όχθες της ομώνυμης λίμνης είναι χτισμένη η πρωτεύουσα Ιωάννινα, πόλη σύγχρονη, γεμάτη ιστορικά μνημεία. Άλλοτε έδρα του κράτους του Αλί Πασά, σήμερα είναι μια μεγαλούπολη με έντονη νυχτερινή ζωή, που αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ηπείρου και μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, με πολλά ξενοδοχεία και υπηρεσίες.


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Στα Καλάβρυτα θα φτάσετε εύκολα από την Εθνική Οδό Αθηνών - Πάτρας. Στο ύψος του Διακοφτού αρχίζει ο ανηφορικός δρόμος. Ο δρόμος είναι στενός με λίγες στροφές, γι' αυτό θα χρειαστεί προσεχτική οδήγηση.


Το χειμώνα φυσικά οι περισσότεροι περνούν τη μέρα τους στο χιονοδρομικό κέντρο που απέχει μόλις 14 χλμ. Η διαδρομή μέχρι εκεί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς περνά μέσα από το ελατόδασος, το οποίο είναι ακόμα πιο όμορφο, όταν είναι χιονισμένο. Οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να απολαύσουν μία θαυμάσια βόλτα στα σπήλαια των Λιμνών ή να κανονίσουν μαθήματα σκι στο χιονοδρομικό.


Μοναδικός στην περιοχή των Καλαβρύτων είναι και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ξεκινά από το Διακοφτό, διασχίζει το φαράγγι γαντζωμένος στις ράγες, ανάμεσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και τελειώνει τη διαδρομή του στα Καλάβρυτα. Το στενότερο σημείο, που ονομάζεται "Πόρτες", είναι λίγα χιλιόμετρα πριν από τη Ζαχλωρού, καθώς ανεβαίνετε.Η φυσική ομορφιά της χαράδρας, οι σήραγγες, οι καταρράκτες, τα σπήλαια και η πυκνή βλάστηση κάνουν τη διαδρομή αγαπητή σε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στο ίδιο φαράγγι μπορείτε να κάνετε και πεζοπορία, αλλά το χειμώνα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.








Δεν υπάρχουν σχόλια: